Home
< Home >
Baan
< Baan >
Algemeen
< Algemeen >
Atletiek
< Atletiek >
Wandelsport
< Wandelsport >
Jeugd
< Jeugd >
Foto's
< Foto's >
Lid worden
< Lid worden >
Contact
< Contact >

Onze disciplines

Om de verscheidenheid aan sportmedische zorg te kunnen bieden zijn er verschillende disciplines en zorgverleners werkzaam binnen SMA Mediweert:

  • Sportgeneeskunde (sportartsen Marieke Brinkman en Nando Liem)
  • Orthomanuele geneeskunde (Nando Liem)
  • Sportfysiotherapie (sport)fysiotherapeuten Raymond van Boxtel en Loek van de Putten, Jouwfysio)
  • Sportpodotherapie (sportpodotherapeute Ingrid Janssen, Profysic)
  • Sportdiëtetiek (sportdiëtist Rob van der Werf)
  • Sportpsychologie (sportpsychologen Marianne van Erp en Anniek Oost)
  • Fysiek trainer (Ted Altena, TASC)

Maar wanneer ga je nou naar welke discipline?

Sportarts

De sportarts is een spil in het web van sportmedische zorg en heeft een brede kennis over alles wat met sportieve activiteiten en gezondheid te maken heeft. Heb je blessures of andere klachten of wil je deze voorkomen, wil je een gezondheidscheck, beter presteren of heb je gewoon een vraag op welk gebied van sport en gezondheid dan ook, een bezoek aan de sportarts is altijd een goede eerste stap. De sportarts zal een gesprek met je aangaan, je lichamelijk onderzoeken, eventueel aanvullend onderzoek (bv hartfilmpje, echo, MRI) inzetten en samen met jou een behandelplan opstellen. Soms kan het nodig zijn dat de sportarts je verwijst naar een andere sportmedische discipline of medisch specialist.

Orthomanueel arts

De orthomanueel arts is expert op het gebied van het houding- en bewegingsapparaat en richt zich op behandeling van standsafwijkingen in gewrichten. Deze standsafwijkingen zijn niet altijd van buitenaf duidelijk te zien, maar kunnen diverse klachten veroorzaken, zoals gewricht- en spierpijnen, waaronder rugklachten,maar ook hoofdpijn, tintelingen of duizeligheid. Wanneer je klachten hebt, waarbij een behandeling uit de reguliere geneeskunde geen of onvoldoende verbetering geeft, kan de orthomanueel arts je vaak verder helpen.

Sportfysiotherapeut

De sportfysiotherapeut richt zich op preventie en behandeling van blessures. Ook kan de sportfysiotherapeut je na een blessure of ziekte helpen terugkeren naar je oude sportniveau. Het behandel- of revalidatieplan sluit aan bij de sport die je doet. Zo zal de sportfysiotherapeut met je werken naar sportspecifieke oefeningen, zo mogelijk in je eigen trainingsomgeving.

Sportpodotherapeut

Een sportpodotherapeut corrigeert of optimaliseert het beweegpatroon van het lichaam (de beweegketen) door in te grijpen op de voet. Daarvoor analyseert de sportpodotherapeut jouw loop- en sportspecifieke bewegingen. Mocht correctie nodig zijn, dan vervaardigt de sportpodotherapeut sportzolen, die specifiek zijn afgestemd op jou, jouw sport en jouw sportschoenen.

Sportdiëtist

De sportdiëtist is gespecialiseerd in eten en drinken rondom het sporten. Een juiste voeding, die aangepast is op jouw sportieve activiteiten, helpt je sneller te herstellen en beter te presteren. Daarnaast helpt het jouw gewenste lichaamsgewicht te bereiken en kan het lichamelijke klachten, zoals maag- en darmklachten of overmatige vermoeidheid, helpen voorkomen.

Sportpsycholoog

De sportpsycholoog helpt je om je mentale vaardigheden te verbeteren. Leren omgaan met (wedstrijd)spanning en andere emoties, gedachten leren controleren, realistische doelen stellen en werken aan een teamproces voor betere samenwerking zijn hier voorbeelden van. Zo kun je jouw sportprestaties verbeteren en help je het risico op gezondheidsproblemen verminderen. De sportpsycholoog is er niet alleen voor de sporter, maar ook voor ouders en coaches, die hun kind / sporter optimaal willen begeleiden.

Vergoedingen en verwijzingen

Sinds januari 2016 worden consulten bij de sportarts vanwege blessures of andere klachten vergoed vanuit de basiszorg. Sindsdien is er een verwijzing van de huisarts nodig en het eigen risico zal worden aangesproken. Preventief sportmedische onderzoeken en sportkeuringen worden niet vergoed vanuit de basiszorg, maar vanuit het aanvullende pakket, indien je dit hebt afgesloten. Het eigen risico wordt dan niet aangesproken en er is geen verwijzing van de huisarts nodig. Sportmedische zorg bij de andere disciplines wordt veelal vergoed vanuit de aanvullende zorgpakketten.

Laat je bij een bezoek aan SMA Mediweert daarom goed informeren door je eigen zorgverzekeraar over de kosten en vergoedingen. Dit overzicht geeft al een goed inzicht in de vergoedingen per discipline.